Nutritional educational program in university students
Abstract
Introduction: A healthy diet allows to maintain a good state of health, hence it must provide the necessary nutrients according to the requirements of the person according to their sex and age. Various clinical and epidemiological studies show that changes in the diet have caused an increase in people who are overweight and obese, hypercholesterolemia, high blood pressure and diabetes mellitus. Objective: To evaluate the impact of an educational program and healthy eating on the nutritional status of students of low socioeconomic status of the National University of Barranca. Material and method: Quasi-experimental design study with participation of 136 students selected through the Household Focalization System Sheet (SISFOH). The anthropometric evaluation, biochemical profile, knowledge test, attitudes and eating practices were estimated before and after the intervention of a nutritional educational program. This program consisted of providing healthy breakfast and lunch, as well as workshops and demonstration sessions for a period of 16 weeks according to schedule. Results: 48 malnourished students are observed before the intervention and only 30 students after malnutrition. Also, after the intervention hemoglobin values are higher, recovering cases of mild and moderate anemia. Glucose, albumin and globulins decreased and no significant difference was observed in triglycerides and bilirubin. Conclusions: The intervention of the nutritional educational program has a positive impact on the nutritional status of university students according to the Mc Nemar Test, (P-value = 0.000 < 0.05).Con el propósito de promover el desarrollo y divulgación de la investigación en educación en América Latina, en La Revista Iberoamericana de las Ciencias de la Salud (RICS) se adhirió a la Iniciativa de Acceso Abierto de Budapest, por lo que se identifica como una publicación de acceso abierto. Esto significa que cualquier usuario puede leer el texto completo de los artículos, imprimirlos, descargarlos, copiarlos, enlazarlos, distribuirlos y usar los contenidos para otros fines. Las licencias Creative Cummons, permiten especificar los derechos de uso de una revista de acceso abierto disponible en Internet de tal manera que los usuarios conocen las reglas de publicación.
Los autores/as que publiquen en esta revista aceptan las siguientes condiciones:
Los autores/as conservan los derechos de autor y ceden a la revista el derecho de la primera publicación, con el trabajo registrado con la licencia de atribución de Creative Commons, que permite a terceros utilizar lo publicado siempre que mencionen la autoría del trabajo y a la primera publicación en esta revista.
Los autores/as pueden realizar otros acuerdos contractuales independientes y adicionales para la distribución no exclusiva de la versión del artículo publicado en esta revista (p. ej., incluirlo en un repositorio institucional o publicarlo en un libro) siempre que indiquen claramente que el trabajo se publicó por primera vez en esta revista.
Se permite y recomienda a los autores/as a publicar su trabajo en Internet (por ejemplo en páginas institucionales o personales) antes y durante el proceso de revisión y publicación, ya que puede conducir a intercambios productivos y a una mayor y más rápida difusión del trabajo publicado